lørdag den 6. juli 2013

Den smagfulde strandkrabbe.

Sommeren står for døren og ikke mindst ferien vi alle går og venter på. Og hvad skal man lave mens alle ligger og slikker sol til sig på stranden ?
Man skal da fange krabber. Fat din bedste tøjklemme og fastgør en netop fundet musling eller bare et lille stykke kød, til klemmen og smid den i vandet. Husk en snor i den anden ende. Efter ikke ret lang tid vil krabberne komme frem fra deres skjul og spise af det overdådige måltid.
Her trækker du klemmen til dig og krabben der af automatik griber om dens bytte følger så med, hvorefter du dumper den i din medbragte spand. Fang 12 - 15 stykker og du er klar til et måltid af bedste kaliber.

Når vandet begynder at blive varmt trækker krabberne ind mod land hvor de gemmer sig under sten og tang. Om natten kan du finde dem ved at lyse med en lommelygte og tag dem med hænderne.
Vores forfædre der har boet ved vandet har spist krabber ligesom at de har sat tænderne i muslinger og des lige. Det kan vi se ud fra diverse køkkenmøddinger der er gjort fund af.
De er mørke i farverne svingende mellem sort og grøn. Men så snart de får varme fra gryden skifter de til den smukkeste røde nuance som vi kender fra alle skaldyr.
Krabber er mestre i at undslippe og de er hurtige. så hold dem under et løst låg så der stadig kan komme luft ned til dem.

Jeg har fået fat i god portion krabber idag jeg koger til en smagfuld suppe. Jeg sigter den ikke da en del af charmen og smagen sidder i krabberne selv efter kogning. Fat en krabbe og sug al kød og saft ud. For nogle kan det være grænseoverskridende men kast jer ud i det. Jeg lover en fantastisk oplevelse i smag.



Mange vælger at smide krabberne i kogende vand for at slå dem ihjel. Jeg syntes bedst om at slå dem ihjel med min kniv først ligesom hummere og herefter at stege dem af. Læg krabben om på ryggen og fat din bedste kniv og mas den igennem på langs. Læg krabben og alle safter op i en skål.



Og nu til opskriften.
Her er til 4 personer som et godt måltid.

15 strandkrabber
2 spsk smør
3 stk majroer skrællet og i tern
1 bndt snittet springløg ( gør det ud for skovløg eller vild porre )
2 æbler i tern
1 stor stængel af kvan med blade
1/2 bndt frisk timian
2 spsk tørret ramsløg
2 glas god mjød ( jeg brugte æblemjød )
Vand så det dækker eller endnu bedre. En god skaldyrsfond.
salt efter smag

Jeg startede selvfølgelig med at slå krabberne ihjel som på billedet. Steg dem godt af i en stegegryde med smør og alle safter. Når de har fået den flotte røde farve tilsætter du majroer, kvan, æbler og springløg samt det tørrede ramsløg og lader det sautere med nogle minutter.
Hæld mjøden på og kog alkoholen ind.



Herefter hælder du vand på så det dækker og smider din hakkede timian og snittede kvanblade ned i gryden. Rør rundt og sæt låg på. Efter 45 - 60 minutters simren smager du til med salt.



Her har du en fantastisk ret til de varme sommeraftener på stranden eller i sommerhuset.
Og der er jo ikke nogle der holder dig tilbage for at smide lidt god fløde i eller bedre endnu. En god hjemmerørt mayo med ramsløg og skvalderkål og så dyppe dit hjemmebagte speltbrød i suppen imens du sluprer løs af de guddommelige smagsindtryk.
Det her er essensen af sommer.

Velbekomme.







Ingen kommentarer:

Send en kommentar