torsdag den 15. august 2013

På tur med Druehyld og besøg hos Kjøgemesteren på Lindholm Høje

Så gik der 4 uger med sommerferie. En fantastisk en af slagsen med skyfri himmel og masser af sol. Og ikke at forglemme al den Nordiske mad der er blevet konsumeret :-)
Den første uge tog vores lille familie mod det forjættede land, kaldet Jylland. Jeg har aldrig rigtig slået mine folder derovre, så glæden var stor da vi opdagede, at Rebild Bakker lå et stenkast fra det lejede sommerhus. Det der gjorde glæden større var, at selvsamme weekend ville Kendis heksen Danni Druehyld forestå en vandring, hvor hun ville sprede sin viden omkring vilde urter og bevarelsen af disse i naturen.
Hun er et utrolig inspirerende væsen og fortælleglæden hos hende vil ingen ende tage.  Hun arbejder jo primært med lægeurter, men ved ligeså meget om spiselige urter/ blomster. Hvis i får chancen for en tur med hende skal i hoppe på vognen og hun ville faktisk foretage endnu en vandring hen imod Jul.

Her står Druehyld foran Hyldemor eller Frejas træ som det også kaldes.
 
Her er vild syre. Bladene fungerer supergodt i salater, supper osv.

 
 
Den let genkendelige Gederems. ( jeg ved ikke hvem personen er, der har sneget sig ind :-)  )
 

Mjødurten som jo fungerer super godt i den fantastiske drik af samme navn :-)
 
 
Herudover fandt vi også vild Kvan, Frejas sengehalm og andre spændende planter. Vi drak af Blótkilden som var så ren, klar og velsmagende. Vi nød generelt hele dagen og kørte glade hjemad med posen fuld af viden.
 
Senere på ugen stod turen på Lindholm Høje. Et af Nordens største og ældste begravelsespladser.
Det er jo kulturelt berigende og spændende, men jeg må indrømme at det store trækplaster denne dag var Museets Café. Siden jeg første gang hørte, at Cafeén var blevet overtaget af et par, der laver vikingemad, har jeg været spændt og fulgt med stedets udvikling.
Parret som omtales Kjøgemester & Oldfrue henholdsvis Jesper Lynge og Ulla Bergholdt, driver stedet med gode historier, vikingetidens råvarer og Nordjysk lune.
Stedet er godt besøgt og Kjøgemesteren som var alene på skansen denne dag havde travlt, med at aftale selskaber for de faste gæster og vi tog tålmodigt plads alt imens stedets atmosfære langsomt trak ind under huden på os. Vi hyggede os og blev bestemt ikke glemt af de andre ansatte på stedet.
Endelig blev det tid og Jesper som hjertevarmt tog imod os, fortalte med glæde om dagens menu og stedets ånd.  Det fantastiske med Jesper er hans evne til at fortælle vikingetidens historier, der på dramatisk vis bliver flettet sammen med hans mad. Krydderierne vores mad var smagt til med var efter Jespers hoved bragt til Lindholm Høje af Einer Skallesmækker, der var en rig rejsende kriger og siden gravlagt ude på højen. Vores søn glemte fuldstændigt sin mad, pga. Jespers gode historie, selvom at rødkålen han bl.a. fik, var en af de bedste han nogensinde havde smagt.
 
Vores valg faldt på henholdsvis kylling og svin braiseret i mørk øl med vikingetidens varme krydderier med sommerens grønt. Til kyllingen hørte en hjemmerørt rygeostecreme og til svinet en lækker æble/løg kompot. Begge retter blev serveret med rustikt Ølandshvedebrød. Akkompagneret af en god mørk øl, lænede vi os tilbage og nød velsmagen trække frem, mens vores maver langsomt blev tilfredsstillet.
 
 

Kyllingen braiseret i mørk øl og varme sydlandske krydderier, hentet hjem på de mange handelstogter med glaserede løg og gulerødder samt sprøde springløg. Serveret med Ølandshvedebrød og rygeostecreme.
 

Det møre velsmagende svin, ligeledes braiseret i mørk øl med æble/ løg kompot var med krydringen et fuldendt måltid.
 
 
Efter maden var tilvejebragt og vi sad mætte kom Jesper ned og snakkede med os. Vi snakkede faktisk så længe og godt, at jeg blev budt på husets egen Bjesk. De har efterhånden fået arbejdet sig op på 18 forskellige slags bjesk og mit valg faldt på Morbær. Det skal siges at jeg ikke er god til denne slags drikke, da jeg tit syntes at alkoholen er for stærk, men denne smagte godt og var behagelig sød. Og det skal nævnes at Cafeéns hjemmerøgede ørred også blev prøvesmagt og nydt.
 
Cafeén på Lindholm Høje er bestemt et besøg værd og et spisested man gerne kører langt for at besøge. Men gør jer selv den tjeneste at melde jeres ankomst, hvis i også besøger caféen med en historisk interesse. Da Jesper gerne vil sætte tid af til den slags gæster og det lovede vi at gøre næste gang. Hermed får i historiefortælling og mad for fulde gardiner og det kan jo være der bliver planlagt en lille overraskelse.
Jeg ser frem til næste gang at jeg er i Nordjylland. Det gør maven også :-)
 
 
Kjøgemesteren og undertegnede.
 
 
Hvis man er nysgerrig på stedet er der her et link til Cafeén:  http://www.nordmus.dk/kjoegemester
 
 
 
 
 
 
 
 



1 kommentar:

  1. Hej dejligt at støde på din blog og de skønne indtryk

    Tak
    Kjøgemester

    SvarSlet