mandag den 21. november 2011

Lidt historie om Skyr...

Ifølge kilderne var det Nordmændene, der tog opskriften med sig da de koloniserede Island i det 9. århundrede. Det var primært højtkultiverede storbønder og deres folk der bosatte sig på Island.
På den tid kom Skyr i forskellige afskygninger og formodentlig er vore dages Skyr ikke at sammenligne med dengang. Der skrives bl.a. om i Egils Saga, hvor Egil og hans mænd kommer til Armod Skæg´s hal: " Der blev da sat et bord for dem med store kar af skyr, og Armod sagde, at det gjorde ham ret ondt, at han ikke havde øl at give dem. Da de var meget tørstige af møde, greb de karrene og drak stærkt, især Egil" citat Islandske Sagaer, oversat N.M Petersen,
Dette vidner om Skyr af en anden karakter, end den som vi kender idag. Om det så er fordi, i mangel af bedre, at skyren er blevet blandet op med vand for at strække og stadig give nogle gode proteiner, vides ikke, men helt frem til 1941 var skyr blandet med vand en almindelig læskedrik og er det formodentlig stadig. Som nævnt er skyr altså en fantastisk fedtfattig kilde til protein.

2 kommentarer:

  1. Kunne det tænkes, at det var vallen fra skýren der menes her? Det hedder Mýsa og har været en almindelig drik i Island så langt vi har kilder tilbage, og kan stadig købes i butikkerne deroppe. Smager iøvrigt godt :-)

    SvarSlet
  2. Det var da en mulighed og ikke en jeg selv havde tænkt over. Mange tak :-)
    Dette åbner jo flere døre. Tak for input.
    Ved du i øvrigt om det fås i handlen her i DK?

    SvarSlet