søndag den 26. maj 2013

Den sprøde bløde Kalvetunge

Bos Taurus Primigenius er det latinske navn for uroksen, der ligger utrolig tæt op ad vores tamkvæg, dog en smule større. Der er 2 komplette fund af urokse, begge fra Odsherred. Den ældste kaldet Vig-uroksen er dateret til 7.500 f.vt. og den anden, kaldet Prejlerup oksen, er dateret til 6.400 f.vt. De hører altså begge til under Maglemosekulturen.
Den sidste ægte urokse blev desværre skudt i polen i 1687.
Vi skal hædre dette prægtige dyr ved at bruge alt fra oksen. Denne udnyttelse af hele dyret  har fået en "revival" her de sidste par år, hvor at diverse restaurationer reklamerer med hvad der burde være god skik, men desværre glemt igen i den industruelle fremmarch.
Det er dejligt at disse gode skikke og dyder langsomt vender tilbage. Og forhåbentligt gør det også noget for vores klima og skamløse overproduktion af slagtekvæg.
Vores forfædre brugte ligeledes alt fra de dyr som blev slagtet eller nedlagt.

Den opskrift som jeg nu kaster for jeres fødder bygger på sprængt kalvetunge og frisk gedeost samt ribs. De sprøde, sure, bløde og salte emner i denne lille hapser spiller perfekt sammen og vil være en fantastisk starter på sommeraftener med et afkølet glas mjød.



Sprøde og Bløde ruller af Kalvetunge

 

1 stk kalvetunge
2 store bundter skvalderkål
Mild frisk gedeost
Smør
Evt tandstikker eller bedre, timiangrene
Ribs
 
Den sprængte kalvetunge koges mør og afhindes. Herefter skæres tungen i meget tynde skiver. Har man ikke mulighed for dette, få da din slagter til at gøre det. På de tynde skiver kalvetunge lægges blancherede blade af skvalderkål samt en spiseske gedeost. De rulles sammen og sættes fast med tandstikker eller timiangrene. Herefter steges de i en smule smør til de er sprøde.
Den sprængte tunge får ved stegning nærmest konsistens som sprød bacon.
 
Velbekomme :-)
 
 
 










Ingen kommentarer:

Send en kommentar