torsdag den 23. maj 2013

Hverdagens udskældte Majroe

Sådan en Torsdag aften, med sen hjemkomst, er ingen undskyldning for at undlade velsmag!
Jeg vælger at hive fat i den meget omdiskuterede majroe her til aften. Jeg har haft utrolig svært ved, konkret, at finde videnskabelige artikler på netop denne råvare. Diverse forummer og kilder har øjensynligt forskelligt syn på netop Majroen.
En ting er dog fælles: Alle mener, at majroen optræder i det første århundrede i Romerriget og har båret gamle græske navne. Ligsom der er arkæologiske spor fra majroen i Finland, hvilket tyder på kultivering, som igen får mig til ( godt nok lidt farligt) at tænke: Hvorfor skulle den så ikke være blevet bragt hertil? Lejesoldater og handlende har vandret i Norden og langt udover dets åbne grænser.
Jeg syntes det er en utrolig spændende rodfrugt, med masser af dybde. Den simple forarbejdning og tilberedelse, med en smule nyslynget honning, får simpelthen mine tænder til at løbe i vand. De forskellige aspekter i smag, der peger i retning af radise, peberrod og en snert af sødlig selleri, er Guderne værdig!
Opskriften i aften kender nogle af jer faste læsere, fra det på alle måder utrolig vellykkede, Hedenske Julemarked der løb af stablen under livlig mediedækning og kyndig håndtering, af de to værtinder Kari Bach Nielsen og Suzanne Wowern Rasmussen, ved Slagelse i November.
En simpel men utrolig velsmagende salat, der byder på lidt af det hele. Blød sødme og sprød syre.



Stegt Majroe med sprøde æbler, syre og æblevinaigrette. 

 
 
3 små majroer, skrællet og brug endelig bladene hvis de stadig er på
1 frisk sprødt æble i tern
en lille håndfuld syre. F.eks skovsyre der pibler frem lige nu.
2 tsk honning
2 tsk æbleeddike
2 spsk koldpresset rapsolie
salt
 
Majroerne skæres i tern og steges i en smule olie til de er møre, men stadig har bid. Køles let af og vendes med æbler og vinaigretten, som piskes sammen af honningen, æbleeddiken og rapsolien samt en knivspids salt. Vend til sidst dine plukkede skovsyre i og server straks.
 
Spis salaten til hvad som helst og kan sagtens nydes alene, Mums. :-)
 



Ingen kommentarer:

Send en kommentar